Sunday, 21/4/2024 | 9:40 UTC+2

A minimálbér radikális emelésére számíthatunk Magyarországon

emelkedés
Az idei év elejére csúszott döntés a minimálbért illetően sokaknak csalódást okozott, hiszen a bruttó 167 400Ft-os minimálbér, illetve a szintén bruttó 219 000Ft-os garantált bérminimum mindösszesen 4% emelést jelentett a korábban megállapított minimálbér szintjéhez képest.
  • Azonban jó kilátásokba helyezi a kormány június elején tett felszólalása a gazdasági konferencián, mely szerint Magyarországon célul tűzték ki a minimálbér egészen 20%-os emelését. Ez már csak azért is jelentős elhatározás, mivel eddig is emelkedtek ugyan a bérek az évek folyamán, azonban európai szinten Magyarország még mindig hátul kullog, Csehország, Szlovákia, de még Románia is előkelőbb helyezést ért el a bejelentett dolgozók fizetését illetően.
  • Hogy mikorra tervezik ezen terv megvalósítását, azt még nem tudni, azonban ennek bevezetését lépésekre bontva megmutatták, hogy szándékuk komoly. Latolgatják a döntés megkönnyítése érdekében a kis- és középvállalkozások terheinek enyhítését, azok támogatásának jelentőségét is. A miniszterelnök arról is beszélt a konferencián, hogy a minimálbér kérdésköre mindenképp a közeljövőt érinti, nem hosszútávon szeretné elérni annak 200 000 Ft-ra emelését, ezen túlmenő következtetést azonban csak az ősszel kezdődő bértárgyalások alapján vonhatunk majd le.
  • A bérek emelkedését azonban nem csak a dolgozók érezhetik majd meg, hiszen számos juttatás alapját képezi a minimálbér, így például a GYED-re, táppénzre érkezők, de az álláskeresési járadékban részesülők is jobban járhatnak.
Ha te is többet szeretnél megtudni béred alakulásáról, használd ingyenes bérkalkulátorunk, mely mindig az aktuális juttatások mértékével számolva megmutatja, hogyan lesz bruttó béredből nettó.
About