Tuesday, 27/7/2021 | 6:33 UTC+2

Amit az SZJA bevallásról tudni kell

Az SZJA a személyi jövedelmet terhelő adónem, a közteherviselés egy formája, amit magánszemélyeknek kell megfizetni jövedelmük után. Erre azért van szükség, hogy az állam így is szert tegyen az állami feladatok ellátásához szükséges adóbevételre. Főszabály szerint a magánszemély minden megszerzett jövedelme adóköteles, ettől eltérőt csak törvény állapíthat meg. Ezen adóköteles jövedelem számít az SZJA alapjául, melynek mértéke 2016-tól 15%, melyet bérkalkulátorunk segítségével is gyorsan kiszámolhat.nav-e-szja
  • Automatikus adóbevallási tervezet lehetősége
Minden olyan magányszemély, mezőgazdasági őstermelő, áfafizetésre kötelezett magánszemély és egyéni vállalkozó igénybe veheti, aki 2021. március 15-től rendelkezik KAÜ azonosítással (ügyfélkapuval, e-személyi igazolvánnyal vagy telefonos azonosítóval). Az így elkészített adóbevallási tervezetet március 15-től meg is lehet tekinteni a WebNYK elektronikus felületen. Április 15-ig azok kérhetik annak postázását, akik nem rendelkeznek KAÜ azonosítóval, és önállóan nem nyújtották be 2020-ra vonatkozó bevallásukat. Az automatikus adóbevallási tervezet a munkáltató által megadott adatok alapján készül el, és tartalmazza a magánszemély adóévben megszerzett SZJA-köteles jövedelmét, az EKHO szerint adózó jövedelmét és azok adóját, az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelem adóköteles részét, valamint a szociális hozzájárulási adó alapját képező jövedelmet és fizetendő adóterhet, melyről gyors áttekintést nyerhet a bérkalkulátor segítségével. Az így megtekinthető tervezetet azonban számos esetben módosítani kell, így például ha az adózó egyéni vállalkozó, csereügyletből származó jövedelemre tett szert, esetleg jövedelme külföldről származott, vagy külföldön (is) adóztatható. A teljes lista itt megtalálható.
  • Másik lehetőség a magánszemély által elkészített adóbevallás.
Erre akkor van szükség, ha az adóévben vagy csak olyan adóköteles bevételt szerzett, amelyről a kifizető nem küld adatot év közben a NAV-nak, vagy a bevételt nem kifizetőtől szerezte, harmadik esetben pedig ha az adóbevallás tervezetét szeretné kiegészíteni vagy módosítani, de nincs ügyfélkapuja. Ekkor az online és postai úton is kérhető 20SZJA nyomtatványt kell kitölteni. Akármelyik lehetőség mellett is döntünk, az adóbevallás határideje egységes, 2021 május 20-ig van lehetőségünk a bevallás benyújtására, az adó megfizetésére, és az 1+1%-os rendelkezőnyilatkozat leadására. Ha jobban bele szeretne látni a jövedelmét terhelő adónemekbe, használja bérkalkulátorunk, mely részletesen levezeti, hogyan lesz bruttó jövedelméből nettó jövedelem.
About