Saturday, 20/7/2024 | 3:11 UTC+2

Béremelések 2022-ben

bérkalkulátor
Széleskörűen, 500 cég megkérdezésével készített felmérést a Profession.hu csapata, mely szerint tízből hét cégnél emelték a béreket a 2021-es év során, és legalább ugyanennyi tervezi tovább emelni 2022-ben is dolgozói fizetését.
  • A bérfejlesztésre irányuló felmérés nem csak a bruttó bérekre vonatkozó változásokat kutatta, kitért a béren kívüli bér- és nem bérjellegű juttatásokra is, vizsgálva azok változását is.
bérek alakulása
  • A jövő évre vonatkozó 72%-os előrejelzés 15%-kal nagyobb, mint ahányan tavaly szeptemberben kilátásba helyezték a bérfejlesztést. Igaz, a tavalyi előzetes felmérést több, mint 10%-kal felülmúlták a tényleges adatok, ha jövőre is ez a tendencia tapasztalható, akkor jóval több cég dönt majd a béremelés mellett. Legfőbb ok a béremelésekre az infláció volt, azonban sokan érveltek a munkavállalók megtartásával, valamint új munkavállalók megszerzésével is.
  • A bérek emelése leginkább az energiagazdálkodás, a feldolgozóipar és az építőipar dolgozóit érinti, valamint azon cégeket, melyeknek árbevétele meghaladta az 1 milliárd forintot.
  • Javuló tendenciát fedeztek fel az emelések mértékében is, ugyanis a tavaly előre jelzett 9.2%-os emelést most 9.7%-os emelés váltotta fel. Az, hogy ez milyen arányban oszlik meg a cégek méretétől és árbevételtől függően, abban nem találtak összefüggést.
bérek felmérése
  • A bérpolitikát illetően közel 1/3-a a megkérdezett cégeknek általános bérpolitikát alkalmaz, és további 20% tervezi annak bevezetését is, mely egy vállalati szintű, egységes szabályozást jelentene.
  • Ami pedig a béremelés mértékét illeti, a megkérdezett cégek 1/3-a azonos mértékben tervez emelni, mint tavaly, míg 44% többel, 21% pedig kevesebbel tervez.
  • Ha Ön is segítségre szorul, hogy kiszámolja változó bérének nettóját, vagy csak a változó adózási körülményeket szeretné nyomon követni, próbálja ki bérkalkulátor programunk, melyhez elég megadnia pár adatot.
About