Wednesday, 22/5/2024 | 5:07 UTC+2

Hova lettek a vendéglátósok?

felszolgáló
A vendéglátóipar – mintha még nem sújtotta volna eléggé a koronavírus okozta bezárkózás – most újabb nehézséggel kell szembenéznie. Ezúttal a munkaerőpiacon történő radikális változások állnak csípőre tett kézzel szembe vele, mutatóujjukkal és jelentős munkaerőhiánnyal fenyegetőzve.
  • A nem kevés bevétel kieséséért felelős járványügyi korlátozások komoly veszélybe sodorták a vendéglátóiparban dolgozók megélhetését. Bár volt rá precedens, hogy a szolgáltatóiparban dolgozó vállalatok munkahelyen belüli átcsoportosítással próbáltak védőhálót képezni, hogy megkíméljék az ott dolgozókat a tömeges elbocsátásoktól, sajnos ezt nem mindenki tehette meg. Sok cég, a csődbe jutás elől menekülve nem kerülhette el a leépítéseket, és az így „hoppon maradt” vendéglátósokban bizalmatlanság alakult ki az iparággal szemben. Ez cseppet sem okozhat meglepetést, hiszen épp az elméleti síkon hamarosan érkező negyedik hullám előtti csendet élhetjük meg.
  • A gordiuszi csomóként fejtörést okozó fokozott munkaerőhiánnyal küszködő iparág, az így is megcsappant bevételi forrásokból komoly béremelésekkel próbálja kompenzálni a kialakult helyzetet. Leginkább Budapestet érinti ez a probléma, ahol ezek a béremelések elérték az akár 70%-ot is a tavalyi évhez képest, azonban országszerte tapasztalható, hogy a korábban vendéglátásból élők javarészt elhagyták a szektort, és máshol keresik megélhetésük.
  • Ha neked is béremelést ajánlottak, de nem tudod, ténylegesen mennyit jelent az eléd tolt bruttó összeg, használd ingyenes bérkalkulátorunk, ahol már pár adat megadásával kiszámolhatod, mennyi lenne így a nettó fizetésed.
About