Thursday, 5/10/2023 | 2:50 UTC+2

Munkaszerződésről, röviden – a munkaköri leírás

A sikeresen zárult álláskeresést mindig egy munkaszerződés aláírása követi, mely részletesen bemutatja számunkra, milyen keretek között helyezkedhetünk el az adott cégnél. Azonban mielőtt bármit aláírnánk, célszerű alaposan végigolvasni a szerződést a későbbi meglepetések elkerülése végett. Nézzük, milyen információkat kell tartalmaznia egy munkaszerződésnek munkaköri leírásunkat illetően. szerződés
  • Nem csak munkakörünk konkrét megnevezését kell tartalmaznia, hanem egy ahhoz tartozó azonosítószámot is látnunk kell, ami lehet egyszerű számozástól kezdve akár a bonyolultabb FEOR szám is.
  • Ide köthető a munkaköri besorolás is, ami a szervezeti hierarchiában helyezi el betöltendő pozíciónk.
  • Ezen kívül a munkavégzés helyszínét is meg kell jelölni, ami meghatározza számunkra, hova kell munkába járnunk.
  • A munkakör cég életében betöltött szerepét is itt találhatjuk meg, mely magába foglalja azt is, hogy a szervezet melyik részlegén fogunk dolgozni.
  • Fontos aspektusa a felelősségi kör és az elvégzendő feladatok ismertetése is, hiszen ebből tudunk kiindulni, hogy pontosan mi is lesz napi szinten a feladatunk.
  • Ezt követően kerülnek bemutatásra a munkáltató elvárásai, mint például iskolai végzettség, vagy egyéb szakképesítés megléte.
  • Ami még nem maradhat ki, az a teljesítmény mérésének meghatározása, hiszen sok esetben ez is beleszól a végül kézhez kapott fizetésünkbe. Érdemes alaposan körüljárni ezt a témát, hiszen előfordulhat, hogy ennek egy részére aligha van ráhatásunk.
  • Minden más információ, ami nem illeszthető a korábban említett pontokhoz az egyéb kategóriába tartozik. Ide akár az is megfogalmazható, milyen jogosultságokat és hozzáféréseket kapunk munkavégzésünkhöz.
Fontos megjegyezni, hogy munkaköri leírással nem csak akkor találkozhatunk, ha belépünk egy céghez, hanem akkor is újat kell kapnunk, ha bármilyen okból kifolyólag megváltozik munkaköri leírásunk a korábbi megegyezéshez képest. Ha a munkakörödet már tisztán látod, de a szerződésbe foglalt bruttó béredet is szeretnéd nettó jövedelemre fordítani, segít benne bérkalkulátor oldalunk, mely könnyen és gyorsan, pár adat megadásával átláthatóvá teszi számodra bevételi forrásod.
About