Wednesday, 10/8/2022 | 1:42 UTC+2

Nem mindig zöldebb a szomszéd kertje

húsüzemi bérek
Magasabb bérek és jobb körülmények céljából indultak meg a kelet-európai munkavállalók nyugatra, tévedtek.
  • Ez derült ki legalábbis a Guardian feltáró riportjából, melyben taglalja, hogy az Európai Unió milyen erős kritikával illette azokat a nyugat-európai húsüzemeket, melyek a járványhelyzetben nagy figyelmet kaptak, ugyanis mint kiderült, nagyrészük a megnövekedett piaci igényt kitöltendő, munkaerő-közvetítő cégekhez fordultak, kizsákmányolva ezzel számos keletről érkező munkavállalót.
  • A nyugaton, húsiparban dolgozók nem csak arról számoltak be, hogy fizetésük a húsüzemhez bejelentettek fizetésének felét sem éri el, hanem azzal szemben is felszólaltak, hogy nagyon rossz munkakörülmények között kell dolgozniuk nap, mint nap.
  • munkabér védelme
  • Ez ellen is próbál fellépni az Európai Unió a 2019-ben alapított munkaügyi hatósággal, mely azonban várhatóan majd csak 2024-ben lesz működőképes. Addig is bár az országok számos szabályt hoztak a kizsákmányolás elkerülésére, a kiskapuk még mindig adottak, hogy a keletről érkezők béreit az alacsonyabb, kelet-európai szinten tartsák.
  • Nem ritka például, hogy a hivatalos fizetésemelés előtt megválnak egy adott munkavállalótól, majd új szerződéssel visszaveszik, ahogy az sem, hogy egyszerűen kirúgják az embereket, és másokat kezdenek el foglalkoztatni. A kifejezetten keleti munkaerő nyugatra mozgatására szakosodott közvetítőcégek megvetették már lábukat Németországban, Hollandiában, de még Svédországban is, komoly problémává dagasztva ezzel a kelet-nyugati bérkülönbség reményében megindulók kihasználását.
  • Ha szeretnéd tovább tanulmányozni a béreket, de gondot okoz a bruttó fizetésből a nettót kiszámolni, használd te is bérkalkulátorunk!
About