Tuesday, 27/7/2021 | 6:03 UTC+2

Röviden a Bérkalkulátorról

Ha szeretné kiszámítani a bérét a 2015. évben egy hónapra, akkor ezt megteheti a bérkalkulátor segítségével.

A legfölső mezőbe írja be havi bruttó munkabérét, majd ezalatt talál még 4 kérdést, amelyeket meg kell válaszolnia. Az első kérdés az, hogy vannak-e eltartottjai, vagyis gyerekei és mennyien, ezeket ne felejtse a bérkalkulátor programunkban rögzíteni. A második kérdés az, hogy vannak-e kedvezményezett eltartottjai, ide azok a gyerekek tartoznak, akik után családi pótlék, vagy esetleg rokkantsági járadék jár, vagy ha Ön vagy párja gyermeket vár, akkor a fogantatás 91. napjától számít az a gyermek kedvezményezett eltartott gyereknek. A harmadik kérdés az, hogy Ön gyermekét vagy gyermekeit egyedül neveli-e. A negyedik kérdés a friss házasokra vonatkozik, akik 2014. dec. 31. után házasodtak össze. Ezt a kedvezményt a frissen házasodottak kapják meg az első hónaptól kezdve max. 24 hónapig akkor, hogyha a pár legalább egyik tagjának ez az első házassága. Ha eközben a nő gyermeket fogan vagy a párnak már van gyermeke, akkor ennek a kedvezménynek a helyére a pár családi kedvezményt fog kapni. Ezeket szintén fontos a bérkalkulátorban rögzíteni.

munkaber1

munkabér, bérkalkulátor

Válaszolni kell ezután még két kérdésre, amelyek azonban nincsenek hatással a nettó bérre. Az első a munkavállalóra vonatkozik, itt ki kell választani a megfelelő opciót. Ez a kérdés a munkavállalókat kategóriákba sorolja. A kategóriák: lehet a munkavállaló kedvezményre nem jogosult vagy 25 év alatti pályakezdő, vagy 25 év alatti nem pályakezdő, vagy eshet a 25-54 éves korig tartó intervallumba és lehet eközben szakképzetlen. Lehet a munkavállaló tartósan álláskereső, vagy 55 év fölötti, vagy anyuka, aki gyes vagy gyed vagy gyet után szeretne újra bekapcsolódni a munka világába. Lehet a munkavállaló új munkavállaló a szabad vállalkozási zónában, vagy kutató, vagy bérkompenzációra jogosult személy. Ezután arra kell válaszolni, hogy az illető teljes munkaidőben vagy részmunkaidőben dolgozik-e. Itt meg vannak adva az óraszámok 8-tól 32 óráig. Ezután meg kell nyomni a „Kiszámol” gombot, s a bérkalkulátor kiszámítja az illető nettó bérét.

Budget cuts

Bérkalkulátor megmutatja

Fontos még tudni azt, hogy a munkáltató a bérkompenzációt választja, vagy a munkahelyvédelmi akcióterv fenti kedvezményeit. A munkáltató a bérkompenzációt akkor választhatja, ha a munkáltató megfelel a bérkompenzáció feltételeinek, vagyis minden alkalmazottjának bérét az ajánlott mértékben megemelte, s eközben a vállalkozás alkalmazottainak száma nem csökken. A munkaadónak csak akkor érdemes ezt a lehetőséget választania, hogyha nagyon alacsony bért fizet 25 év alatti, 55 év feletti, vagy 25 és 54 év közötti szakképzetlen munkavállalóinak.

Ha beszéltünk a bérkalkulátor programról, akkor beszélnünk kell a szabadságkalkulátorról is. Itt is egyszerűen válaszolni kell a föltett kérdésekre, majd meg kell nyomni a „Kiszámol” gombot, s ezután már látni is fogja, hogy ebben az évben hány szabad napja lesz, működése hasonló mint a bérkalkulátor.

bérkalkulátor

Szabadságkalkulátor és bérkalkulátor

Az első megadandó adat a munkavállaló születési éve. Ha az illető ebben az évben állt munkába a jelenlegi munkahelyén, akkor melyik nap volt a munkakezdés napja. Ha az illetőnek maradt(ak) még szabadnapjai az előző évről, akkor azok számát kell beírni a következő mezőbe. Ezután a kalkulátor megkérdezi, hogy van-e Önnek 16 évesnél fiatalabb gyereke, és ha igen, mennyi. Aztán arra kérdeznek rá, hogy van-e Önnek súlyos látáskárosodása. Utána egy speciális kérdés következik, ami bizonyára keveseket érint, mégpedig az, hogy a munkavállaló tartózkodik-e munkája során minimum 3 órát föld alatti helyen olyan térségben, ahol ionizáló sugárzás van. Ezeket szintén fontos a bérkalkulátorban rögzíteni.

Ezek után könnyen kiszámíttathatja a kalkulátorral, hogy ez évben mennyi szabad napot fog kapni.

About