Saturday, 20/7/2024 | 4:30 UTC+2

Hány forint 2022-ben a nettó minimálbér és a garantált bérminimum?

A Minimálbér 2022-ben havonta Bruttó 200 000 Ft.

A Nettó minimálbér havonta:133.000 Ft

  Nem kis minimálbér emelésre szánta el magát a magyar kormány. Már 2021 közepén beszámoltunk arról, hogy a 2022-es évet már bruttó 200.000 Ft-os minimálbérrel kezdhetjük, azonban sokan hangot adtak kételyeiknek, miszerint ez csak egy piros szalaggal átfont üres ígéret. Azonban nem így lett. A 200.000 Ft-os minimálbér megérkezett, és közel 19.5%-os emelést jelent a tavalyi évhez képest, a 260.000 Ft-os garantált bérminimumot pedig 18.7%-os emeléssel értük el. Nem kicsi különbség ez a korábbi évekhez képest, hiszen a minimálbért 2019-ben és 2020-ban is 8%-kal emelték, míg a tavalyi évben csupán egy 4%-os minimálbér emelés volt tapasztalható.   Mutatjuk, hogy bejelentéstől függően mennyi az a minimum bruttó fizetés, ami minden dolgozót megillet.  
Minimálbér Garantált bérminimum
Havibér esetén 200 000 Ft 260 000 Ft
Hetibér esetén 45 980 Ft 59 780 Ft
Napibér esetén 9 200 Ft 11 960 Ft
Órabér esetén 1 150 Ft 1 495 Ft

A minimálbér és garantált bérminimum közötti különbség

Elsősorban fontos azt megállapítani, hogy munkánk után minimálbér vagy garantált bérminimum illet-e meg minket, hiszen erre kell kivetítenünk a továbbiakban felmerülő közterheket. Az is lehet, hogy míg egyik helyen minimálbért kerestünk, a következő pozícióban garantált bérminimumot kapunk majd, anélkül, hogy bármilyen iskolát vagy képzést elvégeztünk volna a két állás között. Ez annak köszönhető, hogy a garantált bérminimum feltételét képező legalább középfokú iskolai végzettség, illetve középfokú szakképzettség nem attól függ, hogy nekünk megvan-e a képesítésünk, hanem hogy a betöltött munkakör igényli-e ezt a fajta képzettséget. Ha nem, akkor bizony legyen akár több diplománk is egyszerre, nem kötelesek garantált bérminimumot, más néven szakmunkás minimálbért fizetni munkánkért.  

A bruttó bér adóterhei

Mint azt mindenki tudja, a bruttó minimálbér csupán kiindulási alap, mind a munkavállaló, mind pedig a munkáltató számára, hiszen a munkáltatónak nem ennyi lesz a kiadása, a munkavállaló pedig szintén nem ennyit fog hazavinni nettó jövedelemként. De hogyan lesz a bruttóból nettó? A munkavállalói jogviszonynál ugyanis van egy láthatatlan harmadik érintett fél, mégpedig az állam. Neki kell fizetni a munkáltató költségeit növelő hozzájárulásokat, és a munkavállaló jövedelmét csökkentő járulékokat. Nem csak a minimálbért érte változás ebben az évben, hiszen a bruttó bért terhelő, munkáltató által fizetett hozzájárulások is átalakuláson mentek át, mintegy kompenzálva a jelentős minimálbér-emelést.

Munkáltatói közterhek

Teljesen eltörölték a szakképzési hozzájárulási adót, melynek mértéke 1.5% volt, de a szociális hozzájárulási adót (SZOCHO-t) is csökkentették 2.5%-kal, így a munkáltatónak idén már csak 15%-kal kell számolnia, mely a bruttó munkabér költsége mellett kiadásként jelenik meg a mérlegben.

Munkavállalói járulékok

A munkavállaló részéről felmerülő járulékok mértéke idén nem változott. Maradt a 15%-os személyi jövedelemadó, melyet kiegészít a 18.5%-os társadalombiztosítási járulék. Utóbbi magába foglalja a 10%-os nyugdíjbiztosítási járulékot, a 7%-os egészségbiztosítási járulékot, valamint a 1.5%-os munkaerő-piaci járulékot is.

Juttatások

A juttatásokat is érintette változás 2022-ben. Mivel a SZOCHO mértékét 13%-ra csökkentették, így a béren kívüli juttatások terhe 28%, míg az egyes meghatározott juttatások terhe pedig 33.04% lesz. Mutatjuk a juttatások három nagy csoportjának legnépszerűbb tagjait:

Adómentes juttatások

 • óvodai, bölcsődei költségtérítés
 • kulturális szolgáltatás esetén belépőjegy vagy bérlet
 • sportrendezvényre szóló belépőjegy vagy bérlet
 • védőoltás vagy vírusteszt
 • kerékpár használatba adása (ide tartoznak a legfeljebb 300W teljesítményű elektromos kerékpárok is)

Béren kívüli juttatások

 • SZÉP kártyára éves szinten: szálláshely – 225 000 Ft; vendéglátás – 150 000 Ft; szabadidő – 75 000 Ft
Évente maximum 450 000 Ft adható így, melynek adóterhe 28% (15% SZJA + 13% SZOCHO)

Egyes meghatározott juttatások

 • SZÉP kártya keretösszegen felüli része
 • csekély értékű ajándék, mely idén maximum 20 000 Ft lehet
 • egészségpénztárba fizetett, célzott szolgáltatás
 • csoportos kockázati biztosítás, magánszemélyek részére kötve
Ennek 33.04%-os adóterhe van, ami a béren kívüli juttatásoknál meghatározott 15% SZJA és 13% SZOCHO 118%-a.

Egyszerűsített foglalkoztatás

Az egyszerűsített foglalkoztatás esetén is emelkednek a minimálbér mértékében meghatározott fizetések, az ebben az esetben fizetendő órabérek az alábbiak szerint alakulnak:
 • 978 Ft/óra, a kötelező legkisebb minimálbérnek 85%-a
 • szakképzettséghez kötött munkakör esetén pedig 1 301 Ft/óra, a garantált bérminimumnak 87%-a
Változott az a napi mentesített keretösszeg is, melyet az egyszerűsített foglalkoztatásban bejelentett személy nem köteles jövedelemként bevallani, így annak adóterhei sem lesznek. Ez a keretösszeg a napi bérezés esetén fizetendő minimálbér, vagy olyan munkakör esetén a garantál bérminimum 130%-a.
 • azon munkakörök esetén, melyek nem igényelnek középfokú szakképzettséget: 11 960 Ft
 • szakképesítést igénylő munkakörök esetén pedig 15 548 Ft

A bérkalkulátor jelentősége, világosság a jogszabályok labirintusában

Látható, hogy a munkabér övezte matek nem kis fejtörést okozhat valakinek, aki épp azt próbálná kiszámolni, hogy az elé tolt munkaszerződésben jelölt bruttó munkabér mennyit is jelent ténylegesen, azaz mennyi az a nettó összeg, melyet később hazavihet, hogy abból gazdálkodjon a hónap további részében. Ennek megkönnyítése végett hoztuk létre bérkalkulátorunk, mely akár már pár adat megadásával, néhány kattintás után vázolja, hogy milyen jogcímen csökkentik bruttó bérünk a továbbiakban, ahogyan a nettó összeg is kiírásra kerül, hogy ne bonyolódjunk felesleges fejszámolgatásba.