Saturday, 10/6/2023 | 11:40 UTC+2

A 2021-es minimálbérről és garantált bérminimumról

Hány forint 2021-ben a nettó minimálbér és a garantált bérminimum?

A Minimálbér 2021-ben havonta Bruttó 167 400 Ft.

A Nettó minimálbér havonta:111.321 Ft

  Egy vállalkozás életében jelentős kiadásokat jelenthet az alkalmazottaknak fizetett munkabér, és az azt terhelő közterhek, így nem mindegy, hogy hány embert, és milyen óraszámban foglalkoztat. Ha Önnek is van egy cége, és nem tudja, hogy hány alkalmazott fér bele a költségvetésbe? Olvassa el cikkünket a minimálbér és garantált bérminimum kapcsán, attól függően, hogy 4, 6, vagy 8 órás a bejelentés egy adott munkavállaló számára. Először is különbséget kell tennünk a minimálbér és a garantált bérminimum között, hiszen nem kis eltérések lehetnek a két összeg között. A minimálbér egy általánosan megállapított összeg, melyet mindenkinek meg kell kapnia, de a garantált bérminimumért cserébe olyan munkakörben kell foglalkoztatni a munkavállalót, melynek elvégzése legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igényel. Itt nagyon fontos megjegyezni, hogy bár a munkavállaló rendelkezhet középfokú iskolai végzettséggel, vagy középfokú szakképzettséggel, bérminimum csak akkor illeti meg, ha a munkaköréhez ez elengedhetetlennek minősül, ezen képesítések nélkül nem lenne képes ellátni munkakörét. Ezt megállapíthatja jogszabály is, de a munkáltató is megállapíthatja. A 2021-es év minimálbére kapcsán nem keveset húzták a tárgyalásokat, így annak megállapítását követően már csak február 1-jétől alkalmazhatták a munkaadók az így kitűzött minimálbért és garantált minimálbért.

Hogyan befolyásolja a munkaidő a minimálbért?

A fent említett összegek akkor érvényesek, ha a foglalkoztatás teljes napi munkaidőben történik, mely általában 8 óra, de a felek ettől lefelé és felfelé egyaránt eltérhetnek, például napi 6, vagy akár napi 10 órában is megállapodhatnak. Alacsonyabb minimálbér megállapítása csak akkor lehetséges, ha a munkavégzés nem teljes napi munkaidőben történik, hanem csak részmunkaidőben. Ebben az esetben a bérezés alapját szintén a minimálbér fogja képezni, azonban annak mértékét a 8 órás munkaidőhöz kell viszonyítani, attól függően, hogy hány órában van foglalkoztatva a munkavállaló. Így tehát ha valakit teljes munkaidőben felvesznek valahova, de 4 órás munkaidőben egyeznek meg, a minimálbér fogja megilletni, viszont ha szerződés szerint csak részmunkaidőben van foglalkoztatva, úgy a 4 órás munkaidő miatt a minimálbér fele lesz a mérvadó, hogy kiszámoljuk az őt megillető legalacsonyabb munkabért. Mint azt látjuk, ugyanannyi munka végzésével akár havi 83 700 Ft különbség is lehet a bérezésben, hiszen teljes munkaidőben 167 400 Ft illeti meg ilyenkor a dolgozót, míg ha részmunkaidőben jelentjük be, csak 83 700 Ft-ot kell kifizetni munkabérként, jelentősen lecsökkentve ezzel nem csak a munkabért, de az azt terhelő járulékokat is.

A bérkalkulátor jelentősége, világosság a jogszabályok labirintusában

Látható, hogy a munkabér övezte matek nem kis fejtörést okozhat valakinek, aki épp azt próbálná kiszámolni, hogy az elé tolt munkaszerződésben jelölt bruttó munkabér mennyit is jelent ténylegesen, azaz mennyi az a nettó összeg, melyet később hazavihet, hogy abból gazdálkodjon a hónap további részében. Ennek megkönnyítése végett hoztuk létre bérkalkulátorunk, mely akár már pár adat megadásával, néhány kattintás után vázolja, hogy milyen jogcímen csökkentik bruttó bérünk a továbbiakban, ahogyan a nettó összeg is kiírásra kerül, hogy ne bonyolódjunk felesleges fejszámolgatásba.  

Garantált bérminimum

4 órás garantált bérminimum alapjaként a 219.000 Ft-ot kell előszednünk, majd ezt az összeget és járulékos költségeit kell megfeleznünk. A garantált bérminimum bruttó összege így tehát 4 órában 109.500 Ft, melyet még 18.615 Ft munkáltatói terhek követnek, az ebből levonandó járulékok összege pedig 36.683 Ft lesz. A munkáltatónak tehát 128.115 Ft kiadással jár minden olyan 4 órában foglalkoztatott, akinek munkaköre középfokú képzettséget igényel, míg az így dolgozók 72.818 Ft-tal gazdagodnak minden hónap végén. A szociális hozzájárulási adó ebben az esetben 16.923 Ft.  

Kilátás a jövőre nézve, azaz minimálbér 2022-ben

Az itt vázolt összegekben várhatóan rövidesen jelentősebb emelkedés köszönt be, hiszen tervben van 2022-től a bruttó minimálbér 200.000 Ft-ra való emelése. A döntés még nem végleges, de a tárgyalások már elindultak, így a spekulációk is, hogy hogyan érinti ez a minimálbért keresők havi jövedelmét. A bruttó minimálbért ugyanis két tényező is módosítja, mire kiszámolva megkapjuk annak nettó értékét. Az egyik az SZJA, azaz a személyi jövedelemadó, mely jelenleg 15%-on áll, míg a TAJ azaz a társadalombiztosítási járulék 18,5%-os bruttó bért csökkentő tényező.
About